За пестицидите и деменцията…

Според ново изследване, дългосрочното излагане на действието на пестициди увеличава риска от деменция

Изследването е проведено от учени от Университета  Victor-Segalen и Университета Caen, Франция и е публикувано в списание Occupational and Environmental Medicine. В него са включени 929 души.

Отдавна е известно, че пестицидите могат да навредят на здравето, дори да увеличат риска от рак, неврологични и репродуктивни проблеми. Но все още има ограничени изследвания върху влиянието на пестицидите върху мозъка.
През 1997-98 г. започнало изследването на 929 селскостопански работника от югозападна Франция, на възраст 40-55 години. Всеки от тях имал минимум 20 години опит в селскостопанската практика. Те били разделени на 3 групи в зависимост от излагането им на пестициди през тези години – такива, които не са излагани на пестициди, директно изложени на пестициди (при прилагането им върху растенията), индиректно изложени на пестициди (например при контакт с третирани растения).

Всички участници направили 9 теста за умствени способности в началото на проучането. Тестовете измервали паметта, времето за реакция, вербалните умения. Средващите тестове са направени 2001 и 2003 г.
Учените са използвали стандартни статистически методи за да оценят възможната връзка между излагането на пестициди и представянето на тестовете. Като са взели предвид фактори като възраст, консумиране на алкохол, образование, депресивни състояния и други.

Резултатите показват, че тези от тях, изложени директно на действието на пестициди за дълъг период се справят по-зле с тестовете за когнитивни способности, отколкото останалите. При проведените тестове след пет години резултатите на хората, изложени на пестициди, се влошават още повече. Резултатите не показват пряко, че излагането на пестициди непременно води до деменция, но определено намалява когнитивните умения. Учените отбелязват, че това състояние зависи и от възрастта и генетиката, но и пестицидите „помагат” доста.

От 929 участници, 614 са завършили изследването. От тях – 19,4% никога не са били изложени на пестициди; 8,5% евентуално са излагани индиректно; 17,4% със сигурност са били излагани индиректно; 54% са били директно изложени. Най-зле се е представила групата на работниците, които са били изложени директно на действието на пестициди.
Учените не са могли да идентифицират точните видове пестициди, на които работниците са били изложени. Причината е, че те използвали различни пестициди преди и по време на изследването. Но при всички положения, учените смятат, че хроничното излагане на пестициди има ефект върху когнитивните способности и ги намалява. А това се свързва с развитието на деменция на по-късен етап.