Вулканите ни застрашават не само с опасността от изригване

Ново изследване показва връзка между зони със силна вулканична активност и зачестяване случаите на рак на щитовидната жлеза

Според ново изследване, високата честота на рак на щитовидната жлеза в района на вулкана Етна, Италия, се свързва с измененията в околната среда, свързани с вулканичната дейност.
Хората, живеещи във вулканични райони, могат да бъдат подложени на по-висок риск от рак на щитовидната жлеза, според проучването, публикувано в списанието на Националния институт за рака.

Има съмнения, че повечето открити случаи на рака са свързани с по-добрите методи за изследвания и наблюдение. Но според авторите на новото проучване, това не може да бъде единствената причина. Различни фактори на околната среда, като например тези, свързани с вулканите, не са изключени като рискови.

За да изследват този въпрос, д-р Габриела Пелегрини от Университета в Катания, Гарибалди Несима и колегите им проучват честота на случаите на този рак от първи януари 2002 г. до 31 декември 2004 г. Те сравняват нивата на рака при населението, което живее във вулканичната зона около Етна (провинция Катания), с тези в останалата част на Сицилия.

Изследователите са установили, че при жителите на провинция Катания честотата на папиларен рак на щитовидната жлеза е два пъти по-висока, отколкото навсякъде другаде на острова. При фоликуларния или мозъчен рак на щитовидната жлеза не се забелязва подобна зависимост. Също така, папиларните тумори на пациентите в Катания по-често носят BRAF V600E- генна мутация, която е свързана с по-агресивен рак на щитовидната жлеза.

Авторите посочват, че във вулканичната среда може да се произвеждат токсични съединения, суспендирани частици, газове и елементи, които могат да замърсят водата. Това може да увеличи честотата на рак на щитовидната жлеза, но механизмът, чрез който се получава не е известен .

Резултатите карат учените да предполагат, че жителите на други вулканични райони биха могли да бъдат изложени на повишен риск от рак на щитовидната жлеза и евентуално други видове рак.
„Въпреки че специфичните рискови фактори за рак на щитовидната жлеза в тази вулканична околната среда са все още неизвестни, идентифицирането им може да допринесе за по-добро разбиране на причината за увеличаване на случаите на рак на щитовидната жлеза в Европа и Северна Америка. Може би би помогнало и да се разработят мерки за превенция,“ смятат авторите.