Вреден ли е изкуственият сняг за околната среда?

Ски курортите все повече разчитат на изкуствен сняг, за да привлекат туристи и да потръгне бизнесът им. Но малцина се замислят, дали този сняг не е вреден за околната среда

Изкуствен сняг се използва от края на 50-те години на миналия век, когато е изработена първата машина за създаване и разпръскване на изкуствен сняг в Алпите. От тогава насам, тя се използва все по-широко и масово от зимните курорти по света, а вече и у нас.

Напоследък валят все по-малко снегове, а от там ски сезонът се скъсява и зимните курорти взимат мерки, използвайки изкуствен сняг. Не всички, обаче, се сблъскват с този проблем. Някои го използват просто, за да стартират ски сезонa по-рано и това да им донесе повече приходи.

Какво всъщност представлява изкуственият сняг?
Това е смес от вода и сгъстен въздух, обработена в машини за сняг.

Къде е проблемът за околната среда?
За производството на изкуствен сняг е необходимо огромно количество енергия и вода. Системата за създаване на изкуствен сняг в един хубав и голям ски курорт е в състояние да превръща от 18 000 до над 37 000 литра вода в сняг всяка минута. Това е излишен разход, особено когато не е наложителен, а и хабене на ресурси.

Друг важен проблем е консумацията на енергия. Тя е необходима в огромни количества за нормалната работа на машините за изкуствен сняг. За един сезон, 10 000 машини за изкуствен сняг са в състояние да изконсумират 108 млн. kWh енергия. Често пъти работата на помпите, които подават водата до машините за сняг, се поддържа от дизелови двигатели, което пък е източник на емисии и замърсяване на въздуха.

Въпреки че водата, която се изпомпва от машините за сняг, отива обратно в природата, при топенето на снега, това е вмешателство в природните процеси, което не може да няма последици.
Освен водата и енергията, се използват и химикали, като добавка към водата, които допринасят за образуването на изкуствените снежинки, помагайки на водата да замръзне по-бързо. Тези химикали вредят на почвената покривка, а от там и на околната среда. Освен това, изкуственият сняг се задържа 4 пъти по-дълго време, отколкото ествествения. Това означава, че почвата под него трябва да е много водоустойчива и е предпоставка за образуването на ерозия.

Задържането на снежната покривка за по-дълъг период от време е против ествествените процеси и това пречи на много мигриращи и преминаващи птици и други животни в търсенето им на храна. Често пъти, птиците не могат да намерят храна, тъй като популациите на много от безгръбначните, с които се хранят, намаляват, заради по-дългото задържане на изкуствения сняг.