Съдържанието на парникови газове в атмосферата достигна нов рекорд

Според Световната метеорологична организация (СМО) съдържанието на парникови газове в атмосферата достигна нов рекорд. През последните двадесет години ефектът на глобалното затопляне на климата (радиационното затопляне) се е увеличило с 30% в резултат на въглеродния диоксид и други парникови газове.

Приблизително половината от въглеродния диоксид, отделян в атмосферата, остава в нея, а останалият газ се абсорбира от океаните и почвата. Тези милиарди тонове въглероден диоксид ще останат в нашата атмосфера в продължение на векове, което ще предизвика постоянно по-нататъшно затопляне на планетата, засягащо всички аспекти на живота на Земята.

Световната банка също предупреди за катастрофалните последици от неконтролираното затопляне на климата. Доклад, изготвен от Института за научни изследвания на климата в Потсдам (PIK) и от берлинското консултантско бюро Climate Analitics посочва, че повишаването на глобалната температура с четири градуса през следващия век, със сигурност ще застраши продоволствената ни безопасност.

Тежките засушавания и унищожаването на културите ще станат обичайно явление, а нивото на световния океан ще се повиши с половин-един метър, в резултат на което ще пострадат милиони жители на крайбрежните райони. Това се посочва в документ, публикуван на 18 ноември във Вашингтон, в навечерието на предстоящото откриване на Световна среща за защита на климата в Катар.

Президентът на Световната банка, Джим Йонг Ким констатира, че изменението на климата се явява едно от най-сериозните предизвикателства за глобалното развитие. Той подчерта моралната отговорност за действия в името на бъдещите поколения и преди всичко на най-бедните. Според него затоплянето с четири градуса може и трябва да се избегне, тъй като повишаването на глобалната температура не трябва да превишава два градуса. Това ще наложи пренасочването на субсидии към алтернативните източници на енергия.

Но в същото време берлинският вестник Tageszeitung публикува работен документ на Световния съвет по защита на климата, според който изпълнението на постигнатото политическо споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до не повече от два градуса, е неосъществимо. До 2100 година глобалната температура ще се увеличи с повече от три градуса, дори ако правителствата изпълнят поетите в документа задължения.