Озоновият слой е „покривът” на Земята

16 септември – Международен ден за защита на озоновия слой

16 септември се отбелязва като Международен ден за защита на озоновия слой. На тази дата е подписан Монреалският протокол, в които се посочват веществата, нарушаващи озоновата обвивка на планетата. Протоколът предвижда мерки за намаляване и постепенното спиране на производството на вещества, които „изяждат” предпазния слой на Земята. По-популярните сред тях са фреоните, които се съдържат в хладилници, климатици, дезодорантите и др.
Затова на този ден е традиция градски управи, сдружения и екоорганизации да организират различни инициативи – раздават информационни брошури, организират празници на открито. Често се  провеждат и конкурси за детски рисунки.
Дори малчуганите са чували за озоновата дупка на Антрактида, но тя се смята за нещо далечно, което не е свързано с нас и близките ни. Всъщност не е така. Защото, ако покривът на дома ни е пробит и през него влиза дъжд, вземаме спешни мерки. Ако погледнем по този начин на озоновия слой, ще разберем каква е нашата личната отговорност за опазване на озоновия слой.

Учениците знаят, че озонът ни предпазва от опасните ултравиолетовите лъчи на Слънцето. Те са вредни за живите организми на планетата, известно е, че причиняват рак на кожата, отслабване на имунната система и др. Доказано е, че рушат тъканите и причиняват мутации и измиране на животински видове.
Учените са категорични, че опасните пробиви в озоновия слой, се дължат на натрупване на фреони в атмосферата. Фреоните са газове, които се използват в хладилната и електронната промишленост, в аерозолните препарати (дезодоранти, спрейове).

Те участват в химични реакции, при които се отделя значително количество хлор под действието на ултравиолетовите лъчи. Хлорът от своя страна предизвиква разлагането на озоновата молекула до кислород. Изчислено е, че една молекула хлор може да разруши до 100 000 озонови молекули. Освен това фреоните остават в атмосферата от 50 до 100 години, предвижват се към по-горните слоеве, където слънчевата радиация е по-силна. Така тези химични реакции водят до перманентно, повсеместно и най-вече необратимо рушене на „ покрива” на планетата.

Затова докато слушаме за вредата от фреоните можем да се замислим сериозно за това как всеки от нас да помогне за решаване на проблема. Можем да не изхвърляме старите хладилници в полето извън населените места.
Един от начините е да ползваме сухи дезодоранти, а не ареозолни. Съвременната козметика поне предлага разнообразни начини да се  борим с изпотяването. Много ефективни са етеричните масла, които ухаят приятно, полезни са за здравето и кожата.

Има и иновативни предложения. Последният хит са т.нар. деокристали. Това са планински кристали, които може унищожават неприятната миризма от потене. Те засега се добиват само в Китай и Тайланд, но навлизат и на нашия пазар.
Друг вариант на екоповедение е преди да купим стара хладилна инсталация да се замислим за модерните електрически уреди, които са по-щадящи околната среда.
Така с малките избори, които правим всеки ден, неусетно допринасяме за запазване на „покрива „ на Земята – озоновия слой.