Огнен водопад Йосемити

Що за феномен е водопадът Йосемити и огнен ли е в действителност?

В щата Калифорния е разположен Национален парк Йосемити. Паркът има площ от около 3 080 км2 и се простира по западните склонове на планинската верига Сиера Невада. Може би едно от най-известните неща в него е водопадът Йосемити. Той е не само един от най-големите, а според някои и най-големият водопад в Северна Америка, но е и един от най-големите в света, със своя пад от над 700 м. Водопадът Йосемити се състои от три водни сегмента с различна височина.

През по-голямата част от годината, водопадът е обичано и посещавано място, но в рамките на обичайното. Има няколко дни в годината обаче, в които водопадът Йосемити събира стотици туристи и фотографи. Защо ли? Може би, защото тогава далеч не прилича на водопад, а по-скоро на изригващ вулкан.

Това разбира се е зрителна измама, но наистина изглежда реална и е уникално красива. Още по-невероятното е, че се случва само през 4-5 дни през месец февруари – между 19 и 24-ти и може да се наблюдава само, ако има сняг. Това е истинско предизвикателство за любителите фотографи и любителите на природните чудеса. Мнозина идват тук заради тези 2 минути, в които се усеща величието на огнения водопад Йосемити. Макар че досущ изглежда като лава, това което хората виждат е обикновената вода на водопада, която пречупва светлината по нестандартен начин в скалите и снега. Не само, че можете да наблюдавате този феномен едва през няколко дни от годината, но и за не повече от 2-3 минути по залез слънце. Точно тази гледка е и причината водопадът да се нарича освен Йосемити и Огнен водопад.

Зимното време през месец февруари предполага по-малко вода. Тогава водопадът не е така бурен и водата, която се стича изглежда нежна и дори като малки пръски. Когато тези нежни капки вода се сблъскат с огнените лъчи на февруарското слънце, водопадът се превръща в истински феномен, наподобяващ изригващ вулкан.
Тогава е и времето, в което като че ли не толкова забелязваният през годината водопад привлича стотици туристи и фотографи, очакващи да видят течащата по скалите лава и да станат свидетели на една красива зрителна илюзия.