Нов сорт ябълки се бори с промените в околната среда

Учените създадоха сорт ябълки, чието отглеждане има минимално въздействие върху околната среда

Сортът се казва Wine Crisp, защото ябълките са с цвят на червено вино. Те имат VF ген, който ги прави изключително устойчиви на гъбичното заболяване – краста по ябълките. На пръв поглед това може би не изглежда толкова важно, но не е така. При борбата с крастата се използват изключително много химикали и средства за защита. Издръжливостта на Wine Crisp намалява употребата на тези вредни вещества с 15-20 пъти на сезон. Това ограничава в много голяма степен вредното въздействие върху околната среда от отглеждането на плодовете.

Друг важен момент е, че те не са генно модифицирани, а са отгледани по класическите методи. Новият вид ябълки ще донесе ползи не само за околната среда, но и на производителите, които губят много от продукцията заради крастата. Плодовете могат да издържат на много ниски температури и не се развалят до няколко месеца след откъсването им, а имат много добри вкусови качества.

Необходими са били 20 години, за да бъде създаден Wine Crisp, защото е бил проследен растежа им на много местообитания за период от няколко години.
Единственият проблем, който може да възникне според създателите им е, че тези ябълки са матови и тъмно червени, а не лъскави и светли. А точно това според тях гледат купувачите, когато правят избора си в магазина.
За сега учените са песимистично настроени и смятат, че ще мине много време преди потребителите да започнат да избират ябълките не по външния им вид, а по това какво е въздействието върху околната среда по време на отглеждането им.