Недохранването, замърсяването, климатичните промени…

Изглежда е истина–едно зло никога не идва само. Но последиците от едновременното действие на недохранването, замърсяването,ръста на населението и климатичните промени, могат да бъдат наистина трагични

Според нов доклад на известния учен от Университета Корнел – Дейвид Пиментел, около 40% от смъртните случаи при хората по света са причинени от замърсяване на водата, въздуха и почвата.
Световната здравна организация (СЗО) докладва, че подобно замърсяване и деградация на околната среда, в комбинация с растежа на световното население, е основна причина за бързото увеличение на заболеваемостта при хората. Според Пиментел двата фактора допринасят за недохранването на 3,7 млрд. души по света и ги правят по-уязвими на заболявания.

Пиментал и възпитаници на Корнел анализирали данни от 120 публикувани изследвания за ефекта на растежа на населението, недохранването и различни видове деградация на околната среда върху заболеваемостта при хората.
Свидетели сме на сериозни проблеми с недостига на води, земя и енергия, и това няма как да не се отрази на продукцията на храни, недохранването и заболеваемостта. Така недохранването става причина за смъртта на 6 милиона деца годишно.

Според последни данни 57% от световното население страда от недохранване. Този процент е бил 20 през 1950 г. Загубата на 6 млн. детски живота не е единствената последица от недохранването. То е причината милиони хора да стават по-податливи на смъртоносни здравословни проблеми като инфекции на дихателната система, малария и още много други.

Освен това, около половината от световното население живее в урбанизираните и претъпкани територии, често без необходимата хигиена, сред какви ли не епидемии.
Около 1,2 млрд. души страдат от липсата на чиста вода, което неизбежно води до сериозни инфекции.
Замърсяването на въздуха убива около 3 млн. души годишно.
Нехигиеничните и нездравословни условия на живот убиват около 5 млн. души всяка година. Повече от половината от тях са деца.

Замърсяването на въздуха, смогът и различни химикали убиват 3 млн. души годишно.
Почвата също е замърсена с какво ли не. Така замърсителите в нея достигат до хората – чрез пряк контакт с водата и растителните храни.
Към всичко това трябва да се добавят и климатичните промени и свързаните с тях суша, наводнения, природни бедствия, вълни от мигранти, глад, малария и други болести.