Круизи, круизни кораби, отпадъци, емисии, околната среда…

Мечтаете ли си да отидете на круиз с голям кораб? А дали това е безопасно за околната среда?

При толкова красиви места по света, няма как повечето от нас да не си мечтаят да ги посетят. Все повече са хората, които предпочитат да го направят с круизен кораб. Изживяването вероятно си заслужава – лукс, красота, почивка, красиви гледки…

За повечето хора въпросът опира до това дали имат време и средства, за да си позволят круиз с някой от големите и хубави круизни кораби. Дали въобще има хора, които се питат как круизите влияят на околната среда? Ако това не Ви е хрумвало до сега, може би е дошъл моментът, в който да се замислите поне малко.

Круизни кораби… големи, луксозни, красиви, удобни. Могат да съберат хиляди души. А колко ли отпадъци генерират те? Средно за седмица круиз, един голям круизен кораб генерира цели 50 тона отпадъци, около 4 млн. литра отпадъчни води от мивки, перални помещения, душове, 840 000 литра други отпадъчни води, 140 000 литра мазни води. Когато тези води се пречистват и третират правилно, положението не е толкова страшно. Но има и много вече доказани случаи на неправомерно изхвърляне на тези води. Пример за това са водите край Аляска. За периода 1999 г. – 2001 г., има 39 потвърдени случая на незаконно изливане на отпадъчни води от круизни кораби в тях.

Круизите стават все по-популярни. През 2003 г. 9,3 млн. души са се възползвали от круизи, докато през 2010 г. вече стават 17 млн. Според някои статистики до 2012 г. би трябвало 20 млн. души да ходят на круизи. На пръв поглед изглежда, че едно пътуване на няколко стотин или няколко хиляди души на круизен кораб няма как да навреди сериозно на околната среда. Това обаче съвсем не е така. Може дори да се каже, че е по-опасно за нея дори от авиацията.
Истината е, че круизните кораби имат сериозно отрицателно въздействие върху околната среда. Според данни на организацията Climate care, е по-екологично да се лети със самолет, когато става въпрос за големи разстояния, отколкото да се избере круизен кораб. По нейни данни, круизен кораб като „Куин Мери 2”, емитира 0,43 кг въглероден диоксид на пътник за измината миля, в сравнение с 0,257 кг въглероден диоксид на пътник за миля при полет на самолет.

Ами емисиите на серен диоксид? Според последни данни, 15-те най-големи круизни кораба в света емитират толкова серен диоксид за една година, колкото биха емитирали 760 млн. коли. Според данни наГерманската асоциация за защита на околната среда (NABU), един круизен кораб за един круиз емитира толкова емисии в атмосферата, колкото за същото разстояние биха се емитирали от 5 млн. коли.

При изгарянето на твърдото гориво в корабите се отделят и други замърсители – твърди малки частички с тъмен цвят. Като се пренасят от вятъра, те попадат върху ледовете на северния и южния полюси. Така те започват да абсорбират повече слънчева светлина и топлина и да се топят по-бързо. Годишно един голям круизен кораб може да емитира 1,2-1,6 тона подобни частици. Освен, че са опасни за околната среда, те предизвикват здравословни проблеми и са отговорни дори за смъртни случаи по цял свят.

Круизните кораби наистина се нуждаят от огромни количества гориво. Да дадем пример с корабът Кралица Елизабет II. Той гори 433 тона гориво на ден и са му необходими 6 дни за да стигне от Саутхамптън до Ню Йорк.
Емисиите на въглероден диоксид, серен диоксид и отпадъчните води не са единствената беда. Според статистиката, един човек на круизен кораб за един ден генерира 3,5 кг отпадъци в сравнение с 0,8-1,0 кг отпадъци на човек на сушата.
Да оставим емисиите, отпадъците, отпадъчните води. Ами кораловите рифове? Има 109 страни с коралови рифове. В 90 от тях, те са увредени от круизите – от гмуркането на хора, пипането, отпадъчните води и утайки от корабите.
Всичко това не е повод да се откажем от круизите, а да помислим отново как личният ни избор и начин на живот могат да вредят на околната среда. Как дори и на пръв поглед изглеждащото екологично, всъщност далеч не е такова.