Как да се справим с отпадъците по Коледа?

Всяка година Коледа оставя след себе си прекалено много боклук – кутии, опаковъчна хартия, панделки и опаковки, хранителни отпадъци и т.н. и по това време на годината отпадъците се увеличават една трета повече от обикновено. Кутии, пакети, панделки и какво ли не още… Но искате ли да празнувате Коледа, без да вредите на околната среда?

Все пак можем да намалим замърсяването на околната среда, като започнем още с пазаруването, т.е. при надпреварата за коледните подаръци. Ето защо помислете за подарък, който изисква възможно най-малко опаковки. Отдайте предпочитание на простите опаковки, подчертаващи качеството на продукта, а не сложността на пакета. И разбира се не забравяйте да използвате чантите за многократна употреба.

Избирайте опаковките, които са изработени само от един материал, например само от пластмаса, само от хартия, от алуминий или само от стъкло, като така по-лесно можете да да ги изхвърлите на определените места, за да бъдат рециклирани. Внимавайте за кутии на играчките, тъй като те често са направени от пластмасови и картонени части. Използвайте рециклирана амбалажна хартия, от която също можете да направите оригинали опаковки, но същевременно да се погрижите и за околната среда – нещо, което със сигурност ще бъде оценено от получателя на подаръка.

Заменете традиционните коледни картички с телефонно обаждане, така ще избегнете употребата на хартия и ще ви даде възможност да поговорите с някого, с когото от известно време сте изгубили връзка.
Отваряйте пакетите внимателно и оставете настрана опаковката за подаръка – сгъната под една дебела книга, ще можете да я използвате следващата година. Ако хвърляте хартията в кофата за боклук за събиране, не забравяйте първо да премахнете остатъка от тиксо, както и другите части, направени от материал, различен от целулоза.