11 интересни факта за телефоните и компютрите

Независимо от световната икономическа криза, продажбите на електроника не намаляват.Харчат се милиарди в световен мащаб, което разбира се дава отражение и върху околната среда

Всички наши любими мобилни телефони, компютри и лаптопи имат оказват отрицателно влияние върху природата. Те изразходват големи количества енергия и суровини и генерират значително количество отпадъци.
На конференция за най-екологичните електроуреди в Ню Йорк, експертите напомниха, че дори и тези от нас, които пледират за устойчиво развитие и енергийна ефективност всекидневно прекарват часове наред сърфирайки из интернет и говорейки по мобилните си телефони.

Разбира се не можем да спрем употребата на всички тези уреди, станали част от всекидневието ни. Единственото решение е да вземем мерки, за да ги направим по-енергийно ефективни и от материали, които могат да се рециклират.
Да не съдържат олово, кадмий и други токсични елементи, да се зареждат от ВЕИ, да се намалят опаковките, производствените процеси да станат по-чисти, да се намалят парниковите газове и т.н.
На конференцията, вицепрезидентът на НР Джон Соломон заяви, че екологичните теми се превръщат в център на вниманието за цялата технологична индустрия.

IT технологиите са базирани на иновации и могат да решат много от екологичните проблеми.
Ето и някои любопитни факти, които бяха споменати на конференцията:
Електрониката е изразходва 25% от енергията, използвана в домакинствата, според  Energy Star.
IT индустрията допринася директно с 2% за емисиите от парникови газове в САЩ, според Джон Соломон.
95% от компютрите в САЩ не са оптимизирани, за да използват минимално количество енергия, при включване и изключване например.

Вицепрезидентът на Solio твърди, че компанията е създала слънчева батерия, която може да замени 4 или 5 обикновени батерии за електрически уреди.
Новият био диод на Sony използва 40% по-малко енергия от стандартните светодиоди, според Дъглас Смит- коорпоративен директор на компанията.

95% от американците скоро ще могат да дават всякаква електроника за рециклиране, почти до домовете си и на ниски такси, а за продуктите на Sony – услугата ще е безплатна.
12-15% от световните продажби на Филипс са от еко продукти, като очакванията според вицепрезидента на компанията са те да се увеличат до 30% до 2010 година.

НР води в индустрията с 47 електрически продукта, регистрирани като екологични по EPEAT – програма, която измерва влиянието им върху околната среда.
В Калифорния 35% от електрониката се рециклира, според директора на Сони. Кога ли ще можем да се похвалим с такъв процент и в България?