Нов източник на петрол

Според ново изследване, бъдещите доставки на петрол могат да идват от доста необичайно място – земната мантия

Петролът, на който разчитаме се е образувал от останките на мъртви растения и животни в морето. Те гният, при специфични условия,  в продължение на милиони години, като се образуват мазни вещества, които остават затворени под скали, седименти и тиня. Известно е, че запасите от това важно вещество скоро ще бъдат изчерпани.
Поради това нефтените компании търсят нови залежи на места, които са или някога са били морски плитчини.
Въпреки общоприетото схващане за произхода на петрола, учените имат алтернативна теория за неговото образуване. Ами, ако химични реакции между водата, метана и минералите, дълбоко в земната мантия образуват черното злато и го транспортират нагоре в кората?

Д-р Александър Гончаров от Института Карнеги, Вашингтон и екип от изследователи, доказват, че такава реакция е възможна. Те нагряват метан (CH4) до 1500 Келвина (1200 градуса по Целзий) и имитират ефекта на притискане като под 100 километра масивна скала. Резултатите показват, че метанът лесно се трансформира в бутан (C4H10) и пропан (C3H8) – два основни компонента на суровия петрол. „Бяхме изненадани колко лесно получихме този резултат“, казва Гончаров.
„Това показва, че въглеводородите могат да бъдат формирани в дълбочина между 70 и 150 километра. Ако има достатъчно големи пукнатини в кората, налягането ще тласка този материал близо до земната повърхност, откъдето да бъде извлечен.“ Но за сега има много въпросителни в тази идея. Тя по-скоро трябва да ни навежда на мисълта за търсене на петрол на необичайни места, а не за нова теория на образуване.

„Тези последни опити показват, без съмнение, че метанът в мантията може да формира тежки въглеводороди, като тези, които намираме в петрола“, казва професор Хенри Скот от Университета в Индиана. „Това ще поднови интереса за проучвания на въглеводородите там, но няма да опровергае нашите идеи за формирането на този важен продукт.“
Все пак, Гончаров съветва петролните компании да съсредоточат усилия си и на места, които не са широко приети като източници на петрол. Може би там ни чакат изненади и залежи, за които не подозираме. Необходими са просто повече изследвания и разработване на нови технологии за проучванията.