Нанотехнологиите в козметиката

Едни от най-ефективните наночастици в лосионите против изгаряне могат да бъдат и най-токсичните, според ново австралийско изследване

Не е за вярване колко много са хората и особено жените по света, които не искат да използват бели лосиони против слънце, поради това, че се виждат по тялото. Точно заради тази причина все повече производители търсят начини да ги направят прозрачни. Един от методите, по които го постигат, е чрез използването на наночастици титанов диоксид. Въпросът е, дали получената прозрачна козметика е безопасна за здравето и околната среда?

Учените от Австралия правят компютърна симулация на свойствата на наночастици титанов диоксид. Те се опасяват, че наночастиците взаимодействат със слънчевата светлина и започва производството на свободни радикали, които увреждат тъканите и дори ДНК.

Компютърните модели изследват наночастици титанов диоксид с размери от 3 до 200 нанометра. Според екипа това е размерът, който обикновено се използва в различни видове слънцезащитни продукти.
Моделът прогнозира влиянието на размера на наночастиците и концентрацията им върху защитата от слънцето и потенциала за производство на свободни радикали. Според резултатите при размер и концентрация на наночастиците, които дават максимална защита от слънцето и прозрачност, има и най-висок потенциал за производство на свободни радикали.

Учените установяват, че само частици с размер по-малък от 13 нанометра свеждат до минимум производството на свободни радикали, правят лосионите прозрачни и защитни. Но подчертават, че това не означава, че всички частици с размер под 13 нанометра са безопасни, защото са необходими повече изследвания. Необходимо е да се изследва и опасността за околната среда, защото, когато влезем да плуваме във водата, част от крема от тялото ни попада във водата.

Нужни са сериозни изследвания и подробно описание на използваните наночастици в етикетите. Всеки трябва сам да прецени дали си заслужава да изглежда добре на плажа и да е защитен от слънцето, но едновременно с това сам да се излага на действието на свободните радикали.
Учените отбелязват, че не във всички прозрачни слънцезащитни лосиони има наночастици титанов диосид.