Мобилните телефони увеличават риска от рак…, а може би не?

Според ново изследване на датски учени, дългосрочната употреба на мобилни телефони не увеличава риска от тумори на мозъка и централната нервна система

Изследването е проведено от датски учени, които претендират, че то е най-мащабното правено някога по този въпрос. Като цяло, изследването обхваща период по-дълъг от 18 години и 358 403 души, които използват мобилни телефони. За периода 1990-2007 г. са се появили 10 729 случая на тумори.

Учените не откриват доказателства, че рискът от появата на тумори на мозъка и централната нервна система при изследваните хора се увеличава поради това, че дълго време са използвали мобилни телефони.
Броят на хората, които използват мобилни телефони се увеличава непрекъснато. През 2010 г. достига до над 5 милиарда по цял свят. Това води до непрекъснато увеличаващо се притеснение относно потенциалните неблагоприятни ефекти върху здравето, особено появата на тумори.

Според учените, провели новото изследване, предходните са неубедителни, защото не са достатъчно дългосрочни, включват малък брой потребители или по други причини.
Цифрите показват, че в процентно отношение тумори се срещат приблизително по равно при хора, които използват мобилни телефони над 13 години и при тези, които не ги използват въобще.

Учените смятат, че въпреки обнадеждаващите резултати, не може категорично да се отрече потенциалната връзка между появата на тумори и дългосрочната употреба на мобилни телефони. Затова са необходими още по-продължителни изследвания с повече хора.