Какви са последиците от храненето в неправилно време?

Диетолозите предупреждават,че храненето в среднощните часове може да бъде причина за качването на килограми. Но дали това са единствените последствия? Може ли да има връзка и с плодовитостта?

Ново проучване на учени от Пенсилвания показва, че плодовитостта на плодовите мушици се влияе от това по кое време на деня се хранят. Резултатите сочат, че храненето в неправилно време води до намаляване на плодовитостта им.

Сън и будно състояние, активност и почивка, телесната температура и много други – всички се променят и са свързани в един модел наречен циркаден ритъм. Доказано е, че прекъсването на циркадните ритми влияе отрицателно върху физиологията. Хората, работещи на смени например, често страдат от психологически и метаболитни проблеми, които не се наблюдават при колегите им, работещи на пълен работен ден.

В новото изследване, учените манипулират циркадните ритми при плодовите мушици и измерват въздействието на това върху способността на мушиците да снасят яйца.
Преди учените са смятали, че животните имат един молекулен часовник – господар, който се намира в мозъка и контролира дейността на целия организъм. По-късно обаче разбират, че някои органи имат свои собствени независими часовници.

При бозайниците например, черният дроб има свой собствен независим часовник. През 2008 г. екипът провел настоящото проучване открил, че плодовата мушица има еквивалент на черен дроб, който има свой собствен часовник и контролира храненето. Сега учените искат да разберат какво ще стане, ако той бъде объркан.

Първо искали да разберат кои са гените, които са под негов пряк контрол. Според получените резултати,такива са 81 гена. След това се опитали да разделят този часовник и централния молекулен часовник на мухите, като ги държали на тъмно и хранели по време, по което те обичайно не се хранят.

Накрая екипът се обърнал към функционалните последствия от това десинхронизиране, чрез преброяване на броя яйца, които мухите снасят. Мухите, които се хранели по нормално време на деня снасяли средно по 8 яйца. А тези, които се хранели по неправилно време – около 5. Сега остава учените да разберат как храненето е свързано с работата на яйчниците.

Екипът отбелязва, че резултатите, които се отнасят за мухи, отгледани в лабораторни условия, не е задължително да важат и за хората, но все пак има вероятност. Както и че връзката между храненето и плодовитостта трябва да бъде сериозно изследвана.