Как да намалим загубите на енергия?

Учени създадоха нов материал, който може рязко да намали загубите на енергия в световен мащаб

Екип от Университета в Ливърпул създаде нов материал, който може да работи като свръхпроводник дори при стайна температура и в градски условия, като използва молекулата на свръхпроводника С60.
Този вид проводници са изключително откритие и днес играят важна роля в медицинските технологии и много други области от живота.

През 1911 година, при изследването на съпротивлението на чист живак при ниски температури, холандският учен Хейке Камерлинг Онес открива, че когато живакът се охлади до ниски температури, електричеството може да премине през него, без да има съпротивление и загуба на енергия под формата на топлина.

Свръхпроводниците днес се използват при магнитния резонанс, който помага да се види какво се случва в човешкото тяло; за намаляване на триенето при влаковите релси и в още много други области.

За съжаление са разработени, така че да действат при определена температура. До скоро не се знаеше как да бъдат променени, за да работят и при стайна температура, за да намерят приложение в домовете и офисите.
Професор Мат Росински заяви, че свръхпроводниците са истински феномени с много сложна атомна структура. Той и екипът му създават материал, който е изолатор при стайна температура и е с много проста структура. Те изпробват различни методи, по които да го превънат в свръхпроводник, главно като контролират свободните електрони.
Професор Космас Прасидес от Университета Дурхам заяви, че при промяна и увеличаване на налягането вътре в материала, той мигновено започва да действа като свръхпроводник.

Изследователите установяват точната атомна структура на материала в момента, в който настъпва промяна в проводимостта и твърдят, че са на път да създадат материал, който ще притежава всички положителни качества на свръхпроводниците, но ще бъдат избегнати отрицателните.

Така бъдещите световни загуби на енергия ще бъдат минимални, енергийната ефективност ще се подобри до неузнаваемост и съответно ще се намали вредното въздействие върху околната среда.