Битови пречиствателни станции за еднофамилни къщи

Всички знаем каква е целта на големите градски пречиствателни станции, но много малко хора разбират истинското значение на тези съоръжения. Хората сме свикнали да приемаме полезните неща за даденост и дори не си правим труда да подобрим това, което имаме. Още от миналото, основната предпоставка за развитието на болести е била водата, а и до днес това правило си важи. За да сме здрави и да пием чиста вода, са ни нужни ефективни и качествени пречиствателни съоръжения , които да елиминират безпроблемно вредните вещества от питейната вода и в същото време да пречистват отпадъчните води така, че да са годни за повторна употреба.

 

Малко известен факт е, че в 1 литър вода се съдържат милиони, дори милиарди микроорганизми, които могат да ни навредят сериозно. Дори и в днешният модерен и силноразвит технологичен свят има хора, които нямат достъп до годна за пиене вода. В глобален мащаб над 1.5 млрд. жители пият вода, която е вредна за тях, поради простата причина, че нямат нужните съоръжения за пречистването й. Пречиствателните станции са нещо, което не е за подценяване и всички ние трябва да осъзнаем, че се нуждаем от тях. Добрите новини са, че учените наблягат на този проблем и се опитват с всички сили да направят високоефективни и в същото време евтини, тези толкова важни пречиствателни станции. Доста големи европейски страни разбират, че здравето е над всичко и се опитват да живеят здравословно, като изоставят големите и мръсни градове и се устройват в по-малки градчета или села с еднофамилни къщи и вили. Това разбира се е много хубаво, защото няма нищо по-прекрасно от чистия въздух и природата, но инфраструктурата много често се оказва проблем. Липсата на изградени канализации е основната пречка, но за сметка на това, чрез една домашна пречиствателна станция, домакинствата си решават проблемите. Най-често капацитета на тези съоръжения позволява да се използват от 5 до 8 човека, което пък е още по-добре, тъй като можете да си партнирате в покупката с някоя съседно семейство. Тази инвестиция е много сериозна и затова не трябва да пестите средства, а да изберете най-добрият вариант.

 

Когато става въпрос за канализацията можете да решите проблема чрез изкопна яма, но това ще Ви отвори доста работа, а и неудобството е много голямо. При този вариант трябва да изпомпвате през определен период от време отпадъчната вода и да я извозвате чрез специални машини до точно определени за целта места. Чрез купуването и монтирането на качествени пречиствателни странции си решавате проблема дългосрочно и ще можете да бъдете спокойни както за хигиената си, така и за околната среда. Трябва да пазим това, което имаме и да се опитаме да надграждаме тази основа, а за целта е нужно време, пари и подходящият начин на мислене.

Битови пречиствателни станции за еднофамилни къщи

Да се строи къща на място извън обсега на централна канализация е решение, което води след себе си редица въпроси. Най-важният е, как ще се реши проблема с отпадните води. Изборът на битови пречиствателни станции в случая е неизбежен, ако човек желае да се чувства комфортно в къщата си.

 

Времето на допотопните фекални ями, които се почистваха периодично от цистерни, а около тях постоянно се носеше воня, отмина. Мечтата за собствена къща сред природата няма нищо общо с битов дискомфорт и фекална миризма. Напротив – представата е за свеж въздух, тишина, зеленина и красота.

 

Проектирането на локални пречиствателни станции е въпрос, който се решава лесно. Специалистите ще огледат сградата и прилежащия терен и ще определят вида и капацитета на съоръжението, което ще е подходящо. Важното е, след пускане в експлоатация, системата да работи перфектно, а поддръжката да е лесна. Тя трябва да служи дълго време безаварийно, освен това след десет години трябва да е все така ефективна, както и в момента на изграждането.

 

За някои хора, цената на различните модели битови пречиствателни станции е твърде висока. Всъщност, всичко свързано със строителството на собствен дом изисква средства и то доста. Затова ако средствата са недостатъчни за изграждане на собствено пречиствателно съоръжение, по-добре е изобщо да не се започва строеж на извънградска къща, защото на практика тя ще остане неизползваема.

 

В последните години строежа на нови вили и извънградски къщи не бележи растеж, но затова пък старите имат нужда от изграждане на индивидуални пречиствателни станции. Ако пред 40 години едно домакинство е можело да живее с една септична яма, то сега това е невъзможно. Количеството вода, която използват хората сега е много по-голямо. В кухните са монтирани пералня и съдомиялна – всички тези уреди работят с вода в големи количества. Ползват се и много препарати, които трябва да се премахнат от пречистващите съоръжения, за да не замърсяват околната среда.

 

Някои хора показват явна незаинтересованост към замърсяването на околната среда до момента, в който не бъдат пряко засегнати. Това става по много начини – първият е силна, неприятна миризма, която прави живота в къщата невъзможен.

 

Вторият е разправии със съседите, които може да достигнат дори до съда. Третият – проблеми с институциите, отговорни за контрола по опазване на околната среда. Всичко това води само до едно – повече разходи за ремонти, глоби, съдебни разноски и в крайна сметка се стига до търсене на оферти за изграждане на пречиствателни станции за вили и извънградски къщи.

 

Всички съвременни пречиствателни станции са проектирани така, че да бъдат максимално ефективни с минимум разходи и поддръжка. Инвестицията е еднократна, а ползите продължават цял живот. С едно такова съоръжение, животът на село или във вилата в планината е точно толкова комфортен, колкото и в града.