Австралийци „впрягат” енергията на океана за общо благо

Тима Фининг – професор от университета в Сидни и изпълнителен директор на Компанията: „Осъзнах, че най-ефективните системи, са тези, които вече съществуват някъде в природата.

Проектът е на стойност 12 милиона долара, които са осигурени от частния и държавен сектор в страната.
Технологията bioWAVE се базира на люлеещото се движение на морските растения. Подобните на шамандури крила, използват максимално енергията на морските вълни. Големият обхват на действие на bioWAVE генератора му позволява да улавя водни течения на различна дълбочина и широчина, чрез автоматично завъртане и ориентация, за постигане на максимален ефект. В устройството е вграден сензор, който в случай на екстремни метеорологични условия, подава сигнал на системата, и тя спира работа, поставяйки крилата успоредно на морското дъно, с цел да предотврати евентуална и повреда.

Заедно с обещаващата bioWAVE технология, австралийската компания разработва и изпробва друга система, свързана с използването на енергията на прилива и отлива. Технологията се нарича bioSTREAM и също е вдъхновена от ергономията на природата. Имитирайки мимиката на перките на едни от най-бързо плуващите риби в океаните, тази на акулата и риба тон, съоръжението генерира максимално количество енергия, благодарение на плавни махове и вградения си самонасочващ механизъм.

И двете изобретения действат на принципа на колебливото махалообразно движение, което замества, прилаганото при ветрогенераторите въртеливо такова. Това ги прави значително по-безопасни за морската фауна, намалявайки възможността за сблъсък на рибите с устройството, поради факта, че вълните и теченията, които го задвижват, насочват и животните в същата посока. Дори прикачването на основата на съоръженията към дъното на морето (bioBASE), е вдъхновена от природата. Тя не е съставена от един масивен фундамент, а наподобява кореновата система на дърветата и е изградена от множество по-малки болтове, забити в морското дъно. По този начин, освен, че се минимизира въздействието върху бентосните организми, значително се улеснява инсталацията на съоръжението.

BioPower Systems, основана от Финиган, е разработила по три различни версии на всеки дизайн, в зависимост от мощностите електроенергия, които се генерират. Вече са извършени лабораторните тестове и през 2009 година се очаква инсталацията на два генератора по 250 kW в Тасмания: bioWAVE системата ще бъде инсталирана в района на Кинг Айлънд, а bioSTREAM системата – в района на островите Флиндер. Количеството енергия, която произвеждат, би трябвало да осигури необходимото електричество за 250-500 домакинства. Очаква се продуктите на BioPower да излязат на пазара през 2010г.