Свищов стана арена на древни битки на гладиатори

Четвъртото издание на фестивала за антично наследство „Орел над Дунав” събра участници от Румъния, Полша и Италия

Славни мигове от древната история на света бяха възкресени по време на Четвъртото издание на Фестивала за антично наследство „Орел над Дунав”, който се проведе от 27 до 29 май в Свищов. Звън на оръжия, викове на ранени римляни, траки и гладиатори се носиха три дни над крайдунавския град. Форумът пресъздава военния бит и сблъсъците между Имперски Рим и вражеските племена и народи. Настоящото му издание беше връх на мащабна организация, богата културна програма и максимален брой участници – над 160. В него се включиха групи реенактори от Румъния (Terra Dacica Aeterna ), от Полша (Pro Antica Legio X I I I I G M V и Wioska Gotow), от Рим, Италия (Gruppo Storico Romano). Българските представители бяха Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур” от Стара Загора и домакините от Първа тракийска кохорта, която е към Съвета по туризъм в Свищов.

За три дни, хилядите местни жители, туристи и гости от цялата страна, буквално се пренесоха в античността с машина на времето. Възстановките на древни събития се провеждаха на исторически места в Свищов – на крепостта Нове, на амфитеатъра до руините на средновековното„Кале”, на Каструма на градския стадион. На стадиона от 3 г. е издигната дървена крепост, пазена от символа на фестивала – огромен орел с разперени крила. Тук бяха разположени бойните лагери на противниците в битките – готите, представени от полските реенактори, даките –възкресени от румънските участници и траките, оживели чрез наследниците си от Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур”.

Лагерите представяха не само бойното въоръжение на варварите, но и бита и основните занаяти на тези народи. На 29 май те бяха отворени за разглеждане от посетители, като достъпен беше и каструмът, където лагерува елитната римска армия.
Гостите можеха да се снимат, както със свирепите бойци, така и с придружаващите ги жени и деца в старинно облекло. Посетителите имаха възможност да докоснат мечовете и щитовете със знаците на Тангра, подредени пред шатрата на траките от „Бага –Тур”.

Освен възраждането на древни занаяти, гостите от „Pro Antica” и „Terra Dacica Aeterna” спретнаха вкусен следобед, посветен на античното готварство. Разбира се, основните презентации бяха „Кухня на даките“ и „Кухня на готите.
В кулинарната битка се включиха наследниците на великата империя, като първо вдигнаха „Римска сватба”, а след това Gruppo di Antropologia Sociale убеди присъстващите в пищността на римската трапеза.

Акценти в програмата на фестивала бяха изложбата от антични артефакти „Невидяната империя“ вИсторическия музей в града, конференцията „Дунавски културен коридор“. Организаторите от Община Свищов и местния Съвет за туризъм се радваха, че в рамките на фестивала беше представена вечната творба „Кармина Бурана“ на Държавна опера – Русе.
„Целта ни в настоящото издание беше всеобхватността на проявите и баланс между историческите възстановки и културната програма. Искаме да задоволим интереса на посетители с различни вкусове”, посочи Петър Петров от Община Свищов, който е директор на Бизнес центъра в града. Той уточни, че разходите за организиране на международния фестивал т.г. са 30 000 лв.

Най-атрактивните прояви за гостите бяха разбира се битките и демонстрациите на воински умения. Прабългарската школа „Бага –Тур” предизвикаха бурни овации с вечерно шоу на факли и подготовката на тракийските войни за война.
Решителната битка беше насрочена в последния фестивален ден. Мястото на ожесточените сражения беше амфитеатърът край крепостта „Калето”. Спектакълът на „Първа тракийска кохорта“ от Свищов вдигна на крака публиката с постановката на пленяване на тракийските войни от римляните и превръщането на пленниците в гладиатори.
Група Gruppo Storico Romano представи древния ритуал запалване на свещи от весталките на храма. След това една от жриците поръси арената, за да я пречисти преди гладиаторските двубои. В тях участваха дори амазонки, които повалиха най-свирепите си противници.

Победители в „Орел над Дунав”, обаче бяха зрителите, които се пренесоха в древността и се върнаха от там с много емоции и интересни спомени.