Пластмаса провеждаща електричество

Можем ли да направим хибрид между пластмаса и метал, който да провежда електричен ток

Пластмаса, която провежда електричество и метал, който не тежи повече от перце. Сигурно ви звучи странно и ви се струва, че в света настъпва пълен хаос.
Но учените вече имат успех при производството на пластмаса, която освен, че не изисква много средства при производство, провежда и ток. Едва ли може да има повече плюсове едновременно.
Обикновената пластмаса е лека и евтина, но не провежда електричен ток. А металът провежда електричество и е издръжлив, но е скъп и тежък.

До скоро не беше възможно да се съчетаят полезните качества и от двата материала. Но изследователите вече са измислили как да комбинират най-големите им плюсове, без да са нужни нови механизми за изработка на материалите. Най-голямото предизвикателство било да накарат пластмасата да провежда електричество.
На много места в практиката се използват пластмасови компоненти, съчетани с метални части, като печатни платки. Например при самолетите и колите някои от пластмасовите компоненти са снабдени с такива.
До сега такова комбиниране на метала с пластмаса бе възможно само чрез сложен процес на пробиване и огъване на метални листове.

Новото решение е по-просто – комбиниран материал. В него пластмасата и металът не са просто събрани, а са смесени чрез специален процес, при който като продукт се получава един съвсем нов материал. По време на този процес се образува хомогенна и добре електропроводима мрежа.
Новият материал притежава желаната стабилност и ниско тегло, но е и електро- и топлопроводим като метала.
Такава комбинация от пластмаса и метал, ще позволи в бъдеще отделни компоненти да се произвеждат само с една работна операция, което драстично би намалило цената и теглото им.

Голяма полза от нововъведението ще имат автомобилните и самолетните производители. Например фаровете на колите са пластмасова, съчетана с метални компоненти. А биха могли да се направят от хибрида между пластмасата и метала и да станат по-евтини от всякога.
Много от частите на самолетите, като корпусът например, са частично направени от композитни материали, съдържащи въглеродни влакна, които обаче не могат да провеждат електричество. Освен това биха създали проблем при евентуален удар от мълния.

Новият хибрид може да се направи във вид на нишки или гранули и би бил добра алтернатива за подобряване структурата на различни компоненти.
Само си помислете как тези малки пластмасови нишки или гранули могат да послужат за най-разнообразни технологии в бъдеще.