Печелившите и губещите в еволюцията

Kaкто във всичко друго свързано с живота, така и в еволюцията има печеливши и губещи

Бозайниците, много видове птици и риби са сред групата на победителите, докато крокодилите, алигаторите и братовчедите на змиите, известни като род Туатар, са сред губещите, смятат учени от Лос Анджелис.
„Нашите резултати показват, че бозайниците са специални”, казва Майкъл Алфаро, доцент по екология и еволюционна биология и водещ автор на проучването. Изследването също показва, че възникват нови видове, почти толкова често, колкото изчезват.

Алфаро и неговите колеги анализират ДНК части и фосили от 47 основни групи гръбначни и използват изчислителен подход, за да определят дали видовото богатство на всяка група е изключително високо или ниско. Изследването позволява на учените да изчислят за първи път кои животински родове имат изключителни нива на успех и кои губят в борбата.

Сред победителите са най-съвременните птици, включително пойните птици, папагали, гълъби, орли, колибри; групата, която включва повечето бозайници, както и групата от риби, която включва повечето риби, които живеят в кораловите рифове, според Алфаро.
Група с научното име Boreoeutheria, която се състои от много бозайници, се разнообразява около 7 пъти по-бързо, отколкото са смятали учените, започвайки преди 110 млн.години. Групата включва примати и хищници, както и прилепи и гризачи. Торбестите животни, като кенгуруто например, не са в такива разнообразяващи се групи.
Съвременните птици са диверсифицирали около девет пъти по-бързо от очакваното, като се започне около 103 милиона години назад, а групата от риби, които живеят в кораловите рифове – около осем пъти по-бързо от очакваното, казва той.

Кои са победените?
Крокодилите и алигаторите, на възраст 250 млн.години са се разнообразили с едва 23 вида, казва Алфаро. Групата се увеличава или разнообразява 1 000 пъти по-бавно от очакваното. Видовото им богатство наистина е ниско.
Род Туатар, който живее в Нова Зеландия и наподобява гущер, въпреки че са всъщност далечни братовчеди, има само два вида. „За същия период от време, са се появили повече от 8 000 вида змии и гущери, а има само два вида от Туатар“ Алфаро каза. Защо няма хиляди видове и от тази група?

„Това е една от големите мистерии за биологичното разнообразие,“ каза Алфаро. „Защо тези еволюционни губещи са все още наоколо е много трудно да се обясни. Това е истинска загадка за биолозите – как може да има само два вида от рода, предвид тяхната ниска степен на специализация. Как точно тези два вида са оцелели? Трябва да има нещо, което им е позволило да съществуват. По отношение на видовото богатство, те са губещи, но в друг смисъл, това подчертава колко са уникални. Може би е имало много повече видове от тях, но са изчезнали.
„За разлика от тях, има повече от 9 000 вида птици, над 5 400 вида бозайници, около 5 500 жаби, около 3 000 вида змии и 5 200 гущери, допълва Алфаро”.

Има почти 60 000 вида челюстни гръбначни. Алфаро и екипът му откриват доказателства за разнообразяване на 9 таксономични групи от тях, но данните им не съвпадат с научните обяснения защо има толкова много бозайници, птици и риби.
„Времето на увеличаване на процента при тях не съответства с появата на основните характеристики, които са били използвани, за да обяснят еволюционния успех на тези групи, като козината и координираното дъвчене при бозайниците или перата при птиците, „казва Алфаро . „Нашите резултати показват, че нещо по-скорошно е причина за биологичното разнообразие. Трябва да се търсят нови обяснения.“

Лабораторията на Алфаро проучва и защо някои групи животни имат голямо разнообразие във формите, дори и да са малко видове. Екипът използва ДНК, за да изучава не само еволюционните взаимоотношения, но и да прави сложен поведенчески анализ.
„Нашият анализ може да покаже колко по-високи са нивата на изчезване в момента, в сравнение с историческите“, смята Алфаро.