Как да се избавим от токсините у дома?

toxiniЧовек свиква с всичко, дори и с живота при неблагоприятни условия. Странно е обаче как успяваме да свикнем с токсините в нашите жилища – перилни препарати, козметика, килими, мебели, пластмасови прозорци и т.н.

1. От качеството на употребяваната вода зависи качеството на живота ни. В никакъв случай не пийте вода от чешмата и не я използвайте дори за готвене, защото тя е хлорирана или флуорирана, като и в двата случая не е полезна за хората. Ако все пак решите да я използвате, филтрирайте я! Поставете филтър и под душа, тъй като хлорът попада в тялото през кожата и белите дробове. Ограничете плуването в басейни, където добавят хлор за пречистване на водата.

2. Използвайте съдове, изработени от чугун или неръждаема стомана за намалите токсични изпарения от съдовете за готвене с незалепващо покритие. Ако все пак не искате да се разделите с тях, веднага след като забележите пукнатини или драскотини по повърхността им, трябва да ги замените с нови, тъй като в противен случай съдовете започват да отделят вещества, които се натрупват в тялото и причиняват непоправими за здравето щети.

3. Много битови предмети са изработени от PVC, но те отделят вредни вещества в продължение на много месец – изработените от PVC завеси за банята, пластмасовите прозорци, козметичните продукти, канцеларските материали, кутиите за съхранение на хранителни продукти и т.н. Ако се освободите от тях, ще подобрите значително състоянието на въздуха във вашия дом, както и вашето здраве.

4. Използвайте само натурални почистващи препарати. По този начин не само почистените повърхности няма да бъдат токсични, но също и въздуха във вашия дом. Много почистващи препарати съдържат вещества, които причиняват хормонални нарушения и забавяне в развитието (доказателства за това са изследванията, проведени върху животни). Бързо и евтино можете да приготвите почистващи средства сами или да закупите органично чисти такива и без фосфати.

5. Не забравяйте, че стайните растения могат естествено да пречистват въздуха и са добър източник на кислород. Колкото повече растения имате, толкова по-чист ще е въздуха във вашия дом.

6. Редовно проветрявайте вашето жилище, дори и през зимата, така че въздухът винаги да е свеж и чист. Още по-добре е, ако винаги оставяте прозореца леко отворен, което ще предотврати образуването на прах и размножаването на микробите.

7. Почиствайте редовно вашето жилище. За една година в един тристаен апартамент се образуват до 40 килограма прах… Полезно би било закупуването на пречиствател на въздуха, който е още по-добре да е с овлажнител и с йонизатор.

8. Отдайте предпочитание на натуралната козметика и на продуктите за грижа за кожата на растителна основа, което ще помогне на тялото ви да се избави от различните токсини. За целта е достатъчно да четете етикетите на продуктите и да избирате 100% натуралните.

9. Детските играчки съвсем не са безопасни. Една трета от всички пластмасови играчки са изработени от поливинилхлорид (PVC), хлорирана пластика, така че да им се придаде мекота и пластичност, но когато децата поставят тези играчки в устата си или вдишват летливи фталати, които постоянно се изпаряват от PVC, е много опасно. Изхвърлете играчките със съмнителен произход и купувайте само такива, които са със сертификат за качество.

10. Модата на килимите отдавна е отминала, но по навик все още ги използваме. Но знаете ли, че колкото и внимателно да сте почистили килима си, по него винаги остават много частици и много прах, който дишаме всеки ден. Ако килимът е синтетичен, положението е още по-сериозно, тъй като може да съдържа над сто химически вещества, включително бензин и формалдехид. Ето защо е най-добре бързо да се освободите от вашите килими и да потърсите разрешение сред естествените подови настилки.