Къде се крият кърлежите във вашия дом?

Кърлежите да доста опасни вредители, които сериозно могат да застрашат човешкото здраве, предвид факта, че пренасят различни заразни болести. От специализираната фирма Бран Инсект споделят, че борбата с кърлежите може да е доста трудно предизвикателство, особено ако имате домашни любимци. На практика, никой не може да бъде сигурен, че в къщата му и особено в нейния двор няма да попаднат от кръвопиещите твари, така че е добре да знаем как да ги откриваме по-лесно и къде да ги търсим, с след това и какво да направим.

Къде се намират кърлежите във вашия дом?

В самата къща…

В самата къща кърлежите, съвсем естествено, са доста по-рядко срещани, отколкото на вън, в двора. Вътре в жилището могат да попаднат по-трудно и то ако някой домашен любимец ги внесе несъзнателно вътре. Обикновено най-голям е риска да се появят около мястото, на което спи кучето или котката, например в неговото креватче или килимче. Друго място, на което съществува риск да се появят са дивана в хола, тъй като повечето кучета и котки имат навика често да се излягат на тези места, както и на някое скришно място в леглото ви, например под него, между матрака и рамката и други скрити и тъмни места.

В двора…

Ако имате двор у дома, препоръчително е да го поддържате в добро състояние. Според експерти, кърлежите обикновено се появяват в дворове, в които има по-дълбока и обрасла трева, макар че и по-поддържаните не са застраховани от поява на тези опасни вредители. Най-голяма е вероятността да откриете кърлежи под сянката на някое дърво в двора, където рядко падат слънчеви лъчи, защото там би било тяхното любимо място. Други предпочитани места са между стената на къщата и лехата с цветя, особено ако има сянка, на която да се скрият. Там ги привлича възможността да се скрият между стената и изронената мазилка, ако има такава.

Не се опитвайте да се справите сами

Специалисти в борбата с кърлежите съветват да не се опитвате да се справите саи, а да се доверите на специализирана фирма. Професионалистите с достатъчно опит могат да обработят дома ви така, че да не видите кърлеж никога. За целта обаче е добре да се повтаря процедурата периодично, например пролет и есен, защото през тези сезони на по-слабо слънчево греене и по-умерени температури кърлежите са особено активни и търсят жертви. Редовното пръскане от професионалист и на правилните места ще направи вашия дом доста безопасно място. От ваша страна, вие бихте могли да направите много ако редовно обезпаразитявате вашия домашен любимец и не позволявате да внесе от тези опасни вредители в жилището ви.