Генетиката води до любопитни последици

Видоизменен ген може до някъде да обясни причината едни хора да са по-лоши шофьори от други

Хората с особен вариант на ген се представят с над 20% по-лошо на шофьорския изпит, отколкото хората без него. Около 30% от американците имат специфичния вариант на гена, смятат учените. „Те правят повече грешки от самото начало и по-бързо забравят наученото“ – казва д-р Стивън Крамар, доцент и автор на изследването, публикувано наскоро в списание Cerebral Cortex.

Вариантът на гена ограничава дейността на протеин, наречен невротрофичен фактор на мозъка (BDNF). BDNF поддържа силна паметта чрез подпомагане на комуникацията между мозъчните клетки и запазвайки оптималното им функциониране. Когато човек се занимава с конкретна задача, BDNF се отделя в област на мозъка, свързана с тази дейност, за да помага на организма да реагира.

Предишни изследвания са показали, че при хора с необичайния вариант на гена, по-малка част от мозъка се стимулира, когато извършват дадена задача, отколкото при тези с нормалния ген. Хората с този вариант се възстановяват по-трудно и след заболявания като инсулт.

За целта на изследването се провежда следният опит. 29 души са подложени на шофьорски изпит. 22 без вариант на гена и седем с него. След 15 тренировъчни обиколки за 4 дни, учените изследват как хората са запомнили различни трудности, като опасни завои например. Резултатите показват, че хората с варианта на гена, се справят по-зле и на първата обиколка, и на изпитанието след 4 дни тренировки.

Вариантът на гена не винаги е негатив, успокояват експертите. Изследванията показват, че хората които го имат, поддържат обичайната си умствена острота по-дълго от тези без него, когато са налице невродегенеративни заболявания, като болестта на Паркинсон, Хънтингтън и множествена склероза.

„Изглежда, че природата се опитва да определи най-добрия подход,“ казва Крамар. „Ако искате да придобиете нови умения или да се възстановите от прекаран инсулт, наличието на варианта на гена не е добро стечение на обстоятелствата. Но ако имате заболяване, което засяга познавателните функции, има доказателства, че измененият ген може да действа във ваша полза. Вариантът носи различен баланс между гъвкавост и стабилност. „