„Щ“ като щраус

Какво отличава щрауса от дугите птици?
Щраусът е най-голямата птица в света. Латинското му наименование е Struthio camelus и принадлежи към семейство Щраусоподобни (Struthioniformes). Това е единственият останал жив вид от рода Щрауси (Struthio).
Коя е родината на тази бягаща птица?
Родината на щрауса е Африка.

А защо „бягаща птица“?
Защото щраусът е птица, но не лети, а бяга и то как. Може да развие скорост от цели 70 км/ч.
Невероятни размери
Щраусът има внушителен външен вид с дълга шия и големи крака, пригодени за бягане. Максималната скорост, която може да развие тази голяма птица е 70 км/ч, което я прави и най-бърза сред себеподобните си, както и най-бързото двукрако животно.

Теглото на щрауса също не е за подценяване – мъжкият често може да достигне тегло над 150 кг.
Размерите на щраусовото яйце също са внушителни и го нареждат като първенец и в тази класация.

С какво се храни?
Щраусът или Struthio camelus се храни основно с растения, но понякога похапва и безгръбначни.

Как живее?
Щраусът живее в малки групи от 5 до 10 индивида. Всяка група си има алфа мъжкар – главатярят, който е отговорен за намирането на храна, за чифтосването и изобщо за живота на птиците. Всъщност той си прави харем от женски. Не само алфа мъжкарят може да се чифтосва с женските. Допускат се и мъжки от други групи. Излюпените яйца се отглеждат от всички в групата, в гнезда, подсигурени от алфа мъжкаря.

Защо щраусите заравят главите си в земята?
От край време щраусът е популярен с това, че крие главата си в дупки, за да остане незабелязан от врага. Всъщност, дали наистина ги заравят? Според някои учени, щраусите не го правят. Просто, когато видят враг, те навеждат врата и главата си, колкото може по-ниско и тогава отдалеч изглежда, че главата им е заровена. С други думи, създава се илюзия, което не е странно като се има предвид, че макар големия размер на тялото, главата на щраусите е доста малка. Според други, наистина го правят, когато се крият от врага. Според трети го правят, за да търсят вода. В действителност има момент, в който щраусите заравят главите си. Но не, когато се крият от врага, а когато обръщат заровените си яйца. Това им отнема доста време и затова изглежда, че сякаш си стоят заровени.

Бързи факти:
Средна продължителност на живот: до 70 години
Височина: до 2,5 м при мъжките
Тегло: над 150 кг при мъжкия щраус
Среден размер на яйцата: зависи от подвида – средният размер е около 15 см дължина и 13 см широчина, тегло 1,5 – 2,2 кг.
Инкубационен период: около 40 дни.
Любопитни факти:
Щраусът е толкова силен, че с един ритник може да повали на земята дори лъв, а последиците за него да бъдат фатални.
Щраусът има по два пръста и по един нокът на краката, а коленете му се прегъват наобратно – назад, а не напред, като при нас хората.
Окото на щрауса е по-голямо от мозъка му.

Щраусите са едни от най-старите птици, живеещи на Земята. Според археологическите проучвания щраусите съществуват от седем милиона години.
Арабите наричат щрауса камилска птица.
Щраусите са единствените птици, които танцуват по време на чифтосването.