„Н” като Носорог

Откъде идва името на носорозите?
Кое е най-характерно за носорозите? Това е най-лесният въпрос на света – имат си рогове на носовете. Точно от там идва и името им, което на латиница се изписва така: „rhinoceros” и произлиза от гръцки език, на който „rhino” означава „нос”, а „ceros” – „рог”.

Векове наред рогът на носа на тези животни се използва за лечение на различни видове болести, най-вече при треска. Но той е изграден, също както и нашите нокти и коса, от кератин – а той няма подобни лечебни свойства. В някои страни, поради разпространената заблуда за лечебните свойства на рога от носорог, се прилага отстраняването му от животното, без то да бъде убивано. Но за съжаление, поради все още ширещата се заблуда, много от животните се убиват, заради този мит и парите, които рогът носи на бракониерите.

Днес се срещат пет вида носорози: Суматрански (Dicerorhinus sumatrensis), Явански (Rhinoceros sondaicus), Бял (Ceratotherium simum), Черен (Diceros bicornis) и Индийски (Rhinoceros unicornis). В миналото са съществували и Вълнисти носорози (Coelodonta antiquitatis), и Гигантски носорози (Elasmotherium sibiricum )(тъжно е като пишем за изчезнали видове, но дано си вземем поука и да не допълваме вече съществуващия списък с такива животни!).
Носорозите са бозайници и тревопасни животни. Индийският носорог, както се досещате,може да се види в северна Индия и южен Непал, Суматранският и Яванският – се намират в някои части на Виетнам, Малайзия и Индонезия. Черните и белите носорози са африкански жители, срещат се в някои части на източна и южна Африка, обитават открити пасища и заблатени местности. Мочурищата и тропическите гори са любими на Индийските, Яванските и Суматрианските носорози.
Яванските и Индийските носорози имат само по един рог, докато Суматранските, Черните и Белите се перчат с цели два рога. Но характерно за всички носорози е, че имат издължени глави, широк гръден кош, не особено грациозни и доста набити крака, слабо зрение, превъзходен слух и силна склонност към калните бани.

Понеже са доста късогледи, те често са агресивни, когато се чувстват застрашени. Това им носи незаслужената репутация на животни с лош характер.
Всички носорози са тревопасни животни, ядат трева или листа, в зависимост от вида към който принадлежат.
Бъркотия с имена…Да ви представя Черните и Белите носорози

Тези два вида – и черните и белите носорози са с еднакъв цвят – сиво-кафяв. Защо тогава едните се казват бели, а другите – черни, без да има бели и черни носорози? Е, това вече не е лесен въпрос…
За белите носорози още няма яснота как точно е решено да се наричат така. Ще ви предложа няколко версии, а вие, или си изберете една от тях, или измислете своя – така се раждат откривателите все пак – не се доверяват на всичко, проверяват, мислят по въпроса и намират свое решение на загадките. А след като прочетете обяснението за белите носорози и за разликата им с черните, поне ще разберете логиката на това защо черните се казват така.
Според някои холандските заселници в южна Африка са наричали белите носорози „wijde”, което на техния език означава „широк”, може би заради широката уста или размерите на животните. А произношението на тази дума е много близко по звучене до това на думата бял в английския, така че е възможно белите носорози да се наричат така поради едно недоразумение.

Широката челюст на белите носорози е идеален „уред” за изпълнение на тяхната тревна диета. Доста по-тясната захапка при черните носорози, пък, е подходяща за набавянето на листа – тяхното любимо лакомство. Това е една от основните разлики между двата вида носорози. Да направим аналогия с цветовете – кажем ли бяло и замислим ли се кое е обратното на бяло – сещаме се за черно.

Други имена, под които са известни тези два вида носорози са „широкоусти” и „тесноусти”, сещате се кое име за кой вид носорог се отнася, нали?

Да се прехвърлим в Азия и да се запознаем с тамошните носорози.
Голям еднорог носорог или Индийски носорог. Устата на Индийския носорог е като кръстоска между устите на двата вида африкански носорози. Макар че по-скоро е с широка уста, захапката на Индийския носорог е малка. Много хора описват този вид носорог като животно с броня, но всъщност това, което изглежда като броня е кожата им с огромно количество гънки, внушаващи подобна илюзия.

Явански носорог. Яванският носорог, също като Индийския, има един рог. Той е наричан още малък еднорог носорог. Яванските носорози са много древен вид. Твърди се, че са най-древните представители на носорозите.
Учените, които ги изследват са намерили интересен начин за преброяването им. В тропическите гори, където живеят този вид носорози, са поставени камери със сензори. Когато някой носорог мине през място, което е в обхвата на тези устройства, камерата го заснема. След което, учените могат спокойно да ги преброят. А защо е важно да знаем повече за носорозите, а и за всички останали диви животни? Познаваме ли ги, ще можем по-лесно да се грижим за опазването им и ще предотвратим нарастването на списъка с изчезващи животински видове. За съжаление има по-малко от 50 Явански носорози в дивата природа.

Суматрански носорог. Това са най-малките и най-косматите представители на носорозите. Суматранските носорози, също като Яванските са силно застрашен вид. Има по-малко от 200 броя такива животни в целия свят. Малка популация от този вид може да се срещне на остров Суматра. Поне развъждането им в зоологическите градини, бележи някакъв напредък.

Роговете, митовете и бракониерите
Проучванията в тази област сочат, че около 200 от африканските носорози са убити от бракониери през 2010 година. В Индия – 19 са жертвите на бракониери, а в Непал – 11. Цената, която се плаща, за да се сдобиеш с рог от носорог расте, което от своя страна стимулира достатъчно бракониерите, за да убиват животните, частите от които все още се използват в нетрадиционната медицина, макар да няма научна обосновка на „лечебните” им свойства.

Мерки и теглилки и други факти за носорозите
Дължина: Най-дългият носорог е Белият – от 3,7 до 4 метра, а най-малкият по дължина е Суматранският носорог – от 2,5 до 3 метра.
Височина: Белият носорог достига височина до 1,8 метра, Суматранският – до 1, 45 метра
Тегло: Белият носорог тежи около 2 300 килограма, Суматранският – около 800 килограма
Продължителност на живота: 40 – 45 години
Продължителност на бременността: от 15 до 16 месеца, в зависимост от вида на носорозите
Брой новородени: обикновено се ражда по едно малко носорогче
Размер при раждането: от 40 до 64 килограма – в зависимост от вида, към който принадлежат
Достигане на полова зрялост: при мъжките носорози това се случва, когато навършат 7 или 8 години, а при женските – малко по-рано – когато навършат 5 или 6 години
Природозащитен статус: Черният, Яванският и Суматранският носорог са в критичен риск, а Белият и Индийският носорог са застрашени видове.

Забавни факти
Не се заблуждавайте от неатлетичния външен вид на носорозите – черният носорог може да развива доста висока скорост – 64 километра в час.
Носорозите изглеждат сякаш нищо и никой не може да ги обезпокои, но всъщност те са много чувствителни животни и често страдат от слънчеви изгаряния или от хапещите ги досадни насекоми. Точно по тези причини, носорозите обожават калните бани, които ги предпазват от подобни напасти.

Белите носорози имат много здрави мускули на вратовете и раменете си, които им помагат да държат главите си изправени, а това не е никак лесно, понеже те тежат от около 360 до 450 килограма.
Има една широко разпространена история, че носорозите могат да гасят пожари в дивата природа. Истина ли е? Това е популярна история, която е вдъхновявала сцени във филми, описвана е в книги, увековечавана е като име на пожарни команди, но…няма документиран такъв факт. Така че, можем да вярваме или да не вярваме, никой не може да ни докаже противното със сигурност.

Ако хората, които се занимават с подобни неща, успеят да разберат и възпроизведат начина, по който се създава и възстановява след нараняване, рогът на носорога, това би било много полезно да се използва при производството на брони за автомобилите например.