11 начина да живеем по-екологично

Екологичният начин на живот трябва да бъде в основата на всяка наша дейност – дори у дома. Но също така и при всеки бизнес е необходимо да сме по-отговорни по отношение на природата и да дадем собствения си принос за опазването на околната среда. По какъв начин всеки от нас може да помогне на планетата?

1. Във всекидневната си дейност давайте предимство на продуктите за многократна употреба – използвайте традиционните памучни кърпи, вместо тези от хартия, както и приборите за многократна употреба вместо тези за еднократна.

2. Не включвайте електрически уреди, ако можете да се справите и без тях. Винаги, когато това е възможно, използвайте газов котлон вместо електрически. Не забравяйте да изключите осветлението, когато не ви е нужно и не оставяйте уредите в “спящ режим”, а когато не ги използвате, просто ги изключете.

3. Пестене енергията и използвайте рационално устройствата, без които е невъзможно да си представим съвременния живот – включвайте пералнята и съдомиялната машина, само когато са напълно заредени.

4. Вместо да използвате няколко уреда за отопление, защо не опитате да се облечете по-дебело и да проверите доколко домът ви е топлоизолиран. Ако обаче просто не можете без отопление, изберете най-екологичното за целта устройство. Ако не живеете в апартамент, а в къща, помислете за възможността за инсталиране на слънчеви панели на покрива.

5. Пестете водата – използвайте душ, който пести водата и прекарвайте по-кратко време под него. Затваряйте кранчето на чешмата, когато си миете зъбите.

6. Ако миете чинии на ръка, не използвайте постоянно течаща вода. Измивайте приборите в съд с вода и препарат за миене на чинии, а след това само ги изплакнете под течащата вода.

7. Според проучванията в ежедневието на съвременния човек се използват около сто хиляди индустриални химикали. Тези химикали не само замърсяват околната среда, но се отразяват негативно и върху нашето здраве. Винаги четете внимателно етикетите на препаратите, които използвате, за да избегнете най-токсичните от тях. Ако нямате избор, не забравяйте да го съхранявате на сигурно и след употреба да го изхвърлите в предназначения за тези отпадъци контейнер.

8. Колкото се отнася до препаратите за пране, те са истинско бедствие за околната среда. В действителност те изобщо не щадят околната среда и след като са били използвани в пералнята, неизбежно попадат в подпочвените води (и в почвата). За да намалите щетите, можете да се опитате да използвате поне по-малко токсични препарати. Колкото и усърдно постоянно да ви рекламират нови и нови перилни препарати, не заменяйте по-малко токсичните такива. Опитайте да използвайте препарати, които не съдържат вредни фосфати и хлор, или сапун от индийски ядки, който може да замени не само праха за пране, но и много други почистващи препарати. Най-екологичното пране е това със студена вода, а с гореща вода се препоръчва да перете само спалното бельо.

9. Друга отрова за околната среда са различните лекарства, които обикновено се състоят от съединения, чужди на природата. Ето защо е се презапасявайте с лекарства, защото ако не ги употребявате и срокът им на годност изтече, просто ще ги изхвърлите.

10. Водете здравословен начин на живот, така няма да имате нужда от лекарства. Контролирайте редовно здравословното си състояние и не забравяйте, че всяка болест е по-добре и по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува.

11. Когато е възможно, не използвайте автомобила си, а предпочетете да вървите или да се придвижвате с велосипед. Според статистиката минимум 20% от пътуванията с кола обикновено се извършват на разстояние не повече от 3-5 километра, което спокойно можете да изминете и без кола.