Коралите могат да променят пола си

Някои корали са способни да променят пола си от мъжки на женски и обратно. Това се случва в отговор на променящата се необходимост от енергия в различните етапи от живота им

Ако учените успеят да разберат кога и защо коралите променят пола си ще бъде по-лесно да ги предпазят от климатичните промени, които ги унищожават с бързи темпове. Това наистина би било уникално откритие за биологията и еволюцията на тези интересни организми.

За сега в подробности се знаят репродуктивните модели на повече от 500 вида корали, но съвсем скоро експертите стигнаха да изненадващо откритие – коралите променят пола си.
Проф. Йоси Лоя, зоолог от университета в Тел Авив и водещ на експеримента „Това е революция в изучаването на тези организми”.

Екипът изследва вид корали от семейство Fungiidae. Те са единични, видове, които обитават Тихия и Индийския океан. Много разнообразни са, но за репродуктивната им система се знае твърде малко.
За да научат повече, учените отиват до коралов риф край Окинава, Япония, дом на десетки хиляди от обекта на проучването. През 2004г. те събират 15 екземпляра от два вида, които маркират за целите на изследването. Измерват ги и ги поставят в самостоятелни аквариуми в лаборатория.
През юли, около 5 дни след пълнолуние, те извършват характерното за коралите изхвърляне едновременно на сперматозоиди и яйцеклетки. При естествени условия в океаните, от тези гамети се образуват ларви, които се превръщат в нови корали.

След проведените изследвания, коралите са върнати обратно в естествената им среда. Оказва се, че тези видове отделят или само женски, или само мъжки полови клетки и не са хермафродити, както много от другите видове.
През 2006 и 2007г. екипът повтаря опита със същите корали и открива нещо, наистина изненадващо. През 2006г. 25% от единия вид и 50% от другия са сменили пола, който са имали през 2004г. През 2007г. – 80% са сменили пола си от 2006г. и една четвърт са си върнали този от 2004г.

Първоначално се смята, че има допусната и всички резултати са проверени обстойно. Оказва се, че всички данни са достоверни. Учудването на учените е огромно, защото никога не се е предполагало, че подобна възможност е вероятна.
Обяснението на феномена е удобството за коралите, когато са с по-малки размери да бъдат от мъжки пол. Така те пестят от енергията, необходима за производството на яйцеклетки, понеже за сперматозоидите процесът изисква по-малко ресурси. Когато достигнат до определени размери, се случва обратното.

Това явление се наблюдава при някои растения, пак по същите причини. За първи път обаче се регистрира подобна способност в коралите, които принадлежат към Царство Животни.
Откритието е не само любопитно, но и притеснително, защото е белег за надвисналата заплаха, породена от изменящите се условия в околната среда.