Климатичните промени са пагубни за животновъдството

Учени предупреждават, че климатичните промени могат да имат фатални последици за европейското животновъдство, заради болести, намерили благоприятни условия за развитие

Професор Питър Мартенс напомня, че от 1998 година увеличаващите се температури водят до развитие на огнища на болестта син език (BT), в цяла Европа. Това вече причини смъртта на над 2 милиона преживни животни, главно овце.
За заразата е отговорен вирус BTV-8, който през 2006 година тръгва от Холандия и Белгия и се разпространява в почти цяла Европа.

Във Великобритания през 2008 година са ваксинирани над 10 милиона овце, което я превръща в единствената Европейска държава, която донякъде успява да се противопостави на проблема.
Това огнище е първото по рода си за северна Европа и не е изолиран случай. Вече има и опасения, че вируси като африканската чума по конете, смъртоносна в 95% от случаите, се разпространяват със същите насекомни вектори и също биха могли да обхванат цяла Европа.

Син език се разпространява чрез ухапване от вид средиземноморски комари, както и между самите животни. За съжаление, да се спре разпространението на болестта е почти невъзможно.
По-топлият климат допълнително спомага за развитието и разпространението на вируса. Доказателство е формиралото се огнище през 2006 година в Холандия, когато температурите са със 6 градуса по-високи от обичайните за този период на годината. Меките зими също са важен фактор, защото не убиват вирусите.

Учените установяват, че от 1998 година до сега в Европа се появяват 12 щама, които се разпространяват по 4 пътя, всеки от които има сигурна връзка с настъпилите климатични изменения.
Всички изнесени до тук научни факти целят да насочат вниманието ни към усложнената ситуация в европейското животновъдство, дължаща се до голяма степен на климатичните промени.

В някои от случаите, вирусите – вредящи на този отрасъл пряко заплашват здравето и на хората.
Сегашните ваксини са от инактивиран вирус, отглеждан в клетъчни тъканни култури и работят.За наистина добра защита, обаче са необходими по-прецизни и ефективни ваксини, които да отговарят на променящия се климат.