До края на века колониите от пингвини може да намалеят до 80%

Според съобщение за пресата от Националния център за атмосферни изследвания (NCAR) до края на 2100 година броят на императорските пингвини в Адели на Антарктика може да намалеят от три хиляди до 500-600 двойки. Причината е топенето на ледовете на Антарктика. Учени от Океанографския институт Уудс Хоул (WHOI) с подкрепата на NCAR са се занимавали дълго време с изучаването на колонията от императорските пингвини в Тер Адели (Антарктида) и според най-оптимистичните прогнози на биоложката Стефани Женовре, до края на века на на Адели ще останат само 500-600 двойки пингвини срещу съществуващите днес три хиляди двойки.

Освен това, тя отбелязва, че една от колониите пингвини, която живее в източната част на Антарктическия полуостров, вече е изчезнала и това най-вероятно се дължи на намаляването на ледените пространства.

По данни на NCAR в изследването си учените са използвали компютърен модел за изменението на климата в региона, както и модел за евентуалното изменение на числеността на популацията на пингвините. Те са направили предположение как топенето на ледовете ще се отрази на броя на пингвините в инкубационен период и в началния етап на развитие на малките, а така също и на продължителността на брачния им период.

Ако в началото на размножителния сезон ледът изчезне, пингвините ще имат къде да снесат яйцата си. Освен това, пингвини се хранят с риба, калмари и ракообразни, които от своя страна се хранят с фитопланктон, растящ в подвоната част на леда. Така, изчезването на леда ще се отрази на размера на количеството за храната на пингвините.

Императорските пингвини достигат височина от 1,2 метра и са най-големите представители на своето семейство, информира ИА „Казах-Зерно“. Императорските пингвини се отличават от своите родственици не само по размера си, но и по чрко жълтото с жервен оттенък петно в областта на шията. Женските пингвини от този вид снасят едно-единствено яйце на леда, а след това мъжките пингвини остават с яйцето до излюпването на поколението, а женските се отправят в морето за храна. Два месеца по-късно, след като се излюпят пиленцата, женската се връща и поема всички грижи за потомството.