Австралия има чисто нов месец юли

Според ново изследване месец юли в Южна Австралия ще продължи да бъде сух поне през следващите 50 години.

Спад на някои от бурите, характерни за Австралия през последните 50 години, води до по-сухи зими в цялата южна част на континента. Това показват резултатите от ново изследване, представени на конференция в Мелбърн. Учените смятат, че тази тенденция ще се запази и ще продължи много дълго.

Екипът анализира данните за валежите през месец юли за периодите 1949-1968 и 1975-1994 г. Анализът на данните показва, че валежите над югозападната част на Западна Австралия са намалели с 20%. Като в близост до брега, месечните валежи са намалели с до 25 мм. За същите периоди, юлските валежи са намалели и в Източна Австралия – с 10%.

Според авторите на изследването спадът на валежите през юли се дължи на намаляването на определени тропически бури, които са характерни за Австралия, но все по-често се отклоняват на юг от Австралия. Промените в атмосферните температури също оказват влияние. Така зимните бури, които традиционно носят дъжд в Австралия, се променят и юли става необичайно сух.

Според анализ на данни и моделиране с над 20 различни модела, сухият юли се очаква да се превърне в нещо напълно обичайно за Южна Австралия най-малко за следващите 50 години.